Welkom


 

Welkom op de website van de Vereniging
 
  Hondvriendelijk Groningen!

    
                                                    foto: Wil Driessen
 
De Vereniging Hondvriendelijk Groningen is opgericht uit onvrede met het nieuwe hondenbeleid van de gemeente Groningen, dat sinds 1 mei 2011 van kracht is.               
Nadere informatie over de Vereniging vindt u op de pagina Informatie.

Op deze website vindt u:
* de Nieuwsbrieven van de Vereniging
* Stukken van de gemeente Groningen over het hondenbeleid
* Stukken van VHG over het hondenbeleid
* Andere informatie over het hondenbeleid

Voor actuele informatie over de Vereniging: kijk op onze Facebook pagina 
Hondvriendelijk Groningen


Bijna 1000 boetes in Groningen onterecht 
Dagblad van het Noorden 16 april 2016

Stadswachten hebben in Groningen ten onrechte 952 mensen bekeurd omdat ze hun hond niet hadden aangelijnd.

De boetes leverden ruim 85.000 euro op. De stad kreeg 40 euro van elke bekeuring van 90 euro. De rest van het    bedrag ging naar Justitie.

Volgens het gerechtshof hielden de gemeentelijke stadswachten en het Openbaar Ministerie (OM) zich niet aan het gemeentelijke beleidsplan tegen hondenoverlast. Dat had wel gemoeten.

Gevolgen
Of de uitspraak gevolgen heeft, is nog onduidelijk omdat het OM in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Het hof vindt dat de officier van justitie de uitgevaardigde strafbeschikking had moeten vernietigen. De kantonrechter veroordeelde het baasje van de jonge Mechelse herder Kamiel eerder wel.

Het hof deed uitspraak in zijn beroepszaak. Voor zover bekend werden de andere bekeuringen betaald of geseponeerd. Slachtoffers hebben tot teleurstelling van de vereniging Hondvriendelijk Groningen geen recht op teruggave van geld.

Duidelijk oordeel
Voorzitter Stieneke van Heerikhuizen is toch blij dat er een duidelijk oordeel ligt over het vervolgingsbeleid van loslopende honden in Groningen tussen mei 2011 en september 2013. ,,Ook al duurt het door de cassatie waarschijnlijk nog wel even voordat het vonnis definitief is.’’

De vereniging wil zich daarom nog niet uitlaten over de gevolgen van de uitspraak. ,,Voormalig PvdA-raadslid Wim Moes heeft destijds wel gevraagd of de gemeente het bedrag wilde reserveren voor het geval wij gelijk zouden krijgen. Het gebeurde niet, dat zegt wel wat’’, aldus Van Heerikhuizen.

Jarenlang klachten
Leden van de vereniging en andere hondeneigenaren klaagden jarenlang over het keiharde vervolgingsbeleid van de stadswachten jegens loslopende honden. Volgens Van Heerikhuizen steeg het aantal boetes van circa veertig per jaar naar vierhonderd in 2012. Boetes werden zelden uitgedeeld naar aanleiding van een klacht, terwijl dat wel beleid was.

De baasjes vonden geen gehoor bij toenmalig wethouder Stadstoezicht Jannie Visscher (SP) en evenmin bij de Ombudsman. Daarop besloot de eigenaar van Kamiel, die op 9 januari 2012 werd bekeurd en anoniem wil blijven, een uitspraak af te dwingen. ,,De gemeente overtrad haar eigen regels. Als je daarop wijst en niet serieus wordt genomen, worden mensen boos. Ik vind dat je dan niet alleen moet mopperen, maar ook voor je recht moet gaan.’’

Sinds september 2013 zijn bij Hondvriendelijk Groningen geen onrechtmatige bekeuringen bekend, omdat het beleid toen werd aangepast.

Frits Poelman, verslaggever Dagblad van het Noorden


Via deze link https://drive.google.com/file/d/0B8f3S_iEoV2geVM1RVpaeWV4dWM/view kunt u alles lezen over de achtergronden van deze zaaj

   Kopje koffie.gif (437×307)

Oproep !!!!!!!
Onderteken het burgerinitiatief Afschaffen hondenbelasting
                                                                                        

Klik hier voor het melden van bijt incidenten. U komt dan op de website: gevaarlijke honden, waar u uw verhaal kwijt kunt


 

We hebben al meer dan 800 hondenvrienden!!

 

Donaties voor de Vereniging kunt u overmaken op rekening

NL76INGB 0000 358425 tnv Mw C M van Heerikhuizen te Groningen

onder vermelding van: donatie VHG

     

                    
Het logo van de Vereniging Hondvriendelijk
Groningen

Met dank aan:

tekening: Barbara Stok
ontwerp : Rickie van Duuren - Ontwerpbureau Toko Ono

 

 

 

 

 

 

 Vereniging Hondvriendelijk Groningen
- voor een beter hondenbeleid-